Sosyal Ağların Güvenliği

İnternet´te sosyal iletişim kurmaya yarayan ağlara "sosyal ağlar" denir. Sosyal ağ kullanıcılarının öncelikle sosyal ağa üye olmaları ve kendilerine bir kullanıcı alanı/profili oluşturmaları gerekir. Ama heryerde olduğu gibi kötü niyetli kişiler de burada varlar ve her an takipteler. Korunma yolları ise haberimizde..

SOSYAL AĞLAR

Sosyal ağlarda profiline zevkine uygun bir arka plan seçebilir, sevdiğin resimleri, şarkıları ve videoları ekleyebilirsin.

Kendin ile ilgili bazı bilgileri de bu alanda açıklayabilir, hatta kendi fotoğraflarını da ekleyebilirsin.

Bu ağ üzerinden arkadaşlarınla iletişim kurabilir, onların profillerini görebilirsin.sosyal

Kişisel bilgilerini vermen ve fotoğraflarını eklemen seni tamamen tanınır bir hale getirir.

Kötü niyetli kişiler bu bilgiler sayesinde sana kolaylıkla ulaşabilir. Sakın ulaşamazlar zannetme!

Başkalarının bu tür bilgilere erişmesi, sana veya tanıdıklarına seninle ilgili kötü ve çirkin mesajlar iletmelerine olanak sağlar.

Fotoğraflarının, videolarının ve kişisel bilgilerinin istenmeyen bir şekilde İnternet´te dolaşmasına neden olabilirsin.

Sosyal ağlarda arkadaşlarının arkadaşları da senin profilini görebilir, seninle mesajlaşabilir. Ancak onların her zaman güvenilir ve iyi niyetli kişiler olup olmadıklarını bilemezsin.

SOSYAL AĞ KULLANIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

Sosyal ağlar arkadaşlarımızla bizlere sürekli temas halinde olabileceğimiz, beğendiklerimizi paylaşabileceğimiz bir ortam sunuyor. Fakat sosyal ağlar kişisel bilgilerinizi, paylaşımlarınızı, arkadaşlarınızı herkesin görebileceği ortamlardır. O yüzden bir kaç noktaya dikkat ederek sosyal ağlarda daha güvenli olabilirsiniz.

1. Kişisel bilgilerinizi herkesle paylaşmamanızı tavsiye ederiz.

• Telefon numaranız.

• Ev, okul ve iş adresiniz.

• Doğum gününüz, yaşınız.

• T.C. kimlik numaranız.

• E-mail adresiniz.

2. Paylaştıklarınız şeyleri istemediğiniz kişilere kapatın.

• Gönderilerinizi.

• Ailenizle ilgili bilgilerinizi.

• İlişki durumunuzu.

• İlgilendiklerinizi.

• Dini inanç ve siyasi görüşünüzü.

• Bulunduğunuz yeri.

• Size ait fotoğraf ve videolarınızı.

3. Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini reddedin. Çünkü

• Tanımıyorsunuz.

• Niyetini bilmiyorsunuz.

Kaynak metinler Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından temin edilmiştir.

LÜTFEN DİĞER BAŞLIKLARIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ

Bilinçli İnternet